Дом на техниката в Дупница откри най-модерния в България център за моден дизайн

В изпълнение на проект “Развитие на творчески изследователски център в подкрепа на бизнеса и образованието” на стойност 164 992 евро, финансиран с помоща на ЕС чрез трансграничната програма по ИПП България  бе открит Център за обучение в сферата на модата и дизайна в Дом на техниката в Дупница. Центърът е единствен по рода си в България, с възможност да обучава студенти и предприемачи за създаване на иновативни модни продукти. Водещ партньор по проекта е Технологичният факултет в сръбския град Лесковац. Партньори са Научно-техническите съюзи по текстил, облекло и кожи, Федерацията на научно-техническите съюзи и Териториалната организация на научно-техническите съюзи (ТО на HТС) – Дупница. В рамките на проекта е извършен ремонт на помещение в Дома на техниката, закупени са софтуер и техника и е платена такса за ползване на софтуера.

ntsto„Центърът ще обслужва всички специалисти, студенти, млади бизнесмени, които се интересуват от иновативния дизайн. Той разполага със софтуер, закупен от Англия, който дава възможност на всеки специалист в областта на текстилния дизайн да ползва елементи от водещите световни фирми като „Версаче”, „Долче и Габана” и т.н. Има и възможност с подходяща парола да се влиза в борсите в Ню Йорк и Хонконг. Младите специалисти могат да показват разработките си директно там, да предизвикат интереса на съответните специалисти в тази област или пък да ползват тамошни разработки, които са показани в сайта. По този начин ще се подпомогнат младите хора да могат да развиват самостоятелен бизнес без значителни финансови разходи. Едно отиване до Ню Йорк и Хонконг не е никак лесна работа, изисква доста финансови ресурси, а тук с едно натискане на копчето и няколко клавиша можете да реализирате идеите си и да влезете в контакт със световните среди в областта на текстила и дизайна”, обясни ръководителят на проекта проф.Николай Симеонов, инженер-химик, проподавател в Химико-технологичния и металургичен университет, катедра „Текстил”.

Софтуерът дава много големи възможности за запознаване със световните тенденции, цветовите гами, които се предвижда да се налагат в следващите сезони до 2016 г. „Много полезно е за младите хора да имат контакт със световните среди, без да напускат страната си”, отбеляза ръководителят на проекта.

damcho-damovЦентърът ще се ползва от студентите от специалности в областта на модата и дизайна в Нов български университет, Художествената академия, Технически университет, както и други учебни заведения в страната. "Центърът може да бъде в услуга и на работещите в бранша, но най-вече за предприемачите, които имат или смятат да разработят собствени марки. За тях това е възможност за значително по-добри приходи. Както е известно, в България се работи предимно на ишлеме и средствата, оставащи тук, са минимални. Това са само част от ползите от проекта, изпълняван една година", посочи секретарят на организацията на НТС в Дупница инж. Дамчо Дамов.

В рамките на проекта са извършени и следните дейности: обучение на  студенти и предприемачи за създаване на иновативни модни продукти; обмен на знание и опит в региона чрез съвместни обучителни посещения; идентифициране на традиционните елементи от бита и културата на хората от пограничните райони – „В търсене на вдъхновение”; анализ на пазарното възприемане на създадените иновативни модни продукти; създадени са  модни продукти вдъхновени от бита и традициите от Сръбските и Български погранични райони; реализиране на изложение, модно ревю и научна коференция.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien