Директорката на „Св.Паисий Хилендарски“ ще съди шефката на ОУ „Неофит Рилски“

Инкьова (в средата) обяви, че дава на съд Стойкова.

Директорката на СУ "Св.Паисий Хилендарски" Виолета Инкьова обяви, че ще заведе дело срещу Бистра Стойкова. Ден по-рано в социалната мрежа, Стойкова, която е шеф на ОУ "Неофит Рилски" в Дупница нападна Инкьова по темата за ромските деца, които предстои да бъдат първолаци."Цитираните от нея думи не съм казвала и вчера й казах, че ще й заведа дело", отсече от микрофона на Общински съвет-Дупница директорката на най-голямото училище в града. "В района на "Неофит Рилски" има деца за 5 паралеки първи клас, но защо са обявили 3… Другите деца незнам къде ще отидат", допълни Инкьова. Темата за ромските деца и приемът им в първи

Бистра Стойкова

Бистра Стойкова

клас разбуни духовете. "Има 59 ромчета в Гиздова махала за първи клас. Някои са записани още миналата година на 6 години в първи клас, други са на предучилищна подготовка в други учебни заведения, което предполага, че ще продължат в тях… Чисто технически, подобно разпределение на ромчетата от Гиздова махала в другите училища е свързано с осигуряването на автобуси за превоза им всеки ден по 3 курса, отделно трябва да има придружаващ ги учител, а и не на последно място, трябва да бъдат убедени самите родители. Огромен ресурс, който Община Дупница и Общински съвет трябва да прецени може ли да отдели", обясни началникът на отдел "Образование" Тодор Петков. "Наредбата хубава лоша такава е. Районирането, което е направено също дали е хубаво или лошо е направено. Но водещото е изборът на родителите и най-вече интересът на децата, а не на училището. Ако дадено дете попада в района на едно училище, но родителите му искат да го запишат в друго, с полицейска патрулка ли ще го возиме всеки ден?! На срещата с директорите, всички до един казаха, че няма проблем с приемът на деца от ромски произход, за което им благодаря. В "Хгристаки Павлович" например има само едно българче, това не е ли притеснително също?! Ще припомня каква беше ситуацията с училището в Джерман. Предимно там бяха деца от Гиздова махала, а децата от селото, родителите им предпочитаха да ги возят в Дупница. Трябва да има и колегиалност между директорите, защото ако спазват коректно районирането, няма да има този проблем", отчете кметът на Дупница инж.Методи Чимев. "Районирането е право на избор на родителите да преценят, първо къде да живеят и в каква общност, а оттам и в кое училище-дали това на общоността или в друго. Така е и в САЩ, така е и на много места. С тези темпове, след няколко години интеграцията ще бъде за българските деца, защото тези от ромски произход се увеличават", категоричен бе Славчо Павлов.

Print Friendly

2 Коментари на Директорката на „Св.Паисий Хилендарски“ ще съди шефката на ОУ „Неофит Рилски“

  1. браво браво // 30.03.2018 в 12:00 // Отговор

    Циганите вземат хиляди левове помощи за Ентеграциа – грешката е умишлена а сега и да ги возят за да ги ентегрират.Айде нема нужда съгласен съм.15 години интеграция резултат нулев освен че нас ще ни интегрират към тях.Циганизирането в България върви с голема сила и до 10 години ще имаме 70 процента цигани и 30 процента българи предимно пенсионери.

  2. Бистра Стойкова // 30.03.2018 в 19:42 // Отговор

    Г-жа Инкьова излъга публично, след като отрече казаните от нея думи на срещата с директорите.Не съм притеснена от нейните закани, защото вярвам, че има достойни сред тях, които ще потвърдят истината.
    А защо, след като в дневния ред на сесията ще се дискутира обществено важният въпрос за новата система за прием в общината, не беше поканен никой от другите директори, нито от нея, в качеството й на председател на комисията по образование, нито от общинската управа, за да се чуят и обсъдят демократично и другите аргументи и позиции?! Оставям на уважаемите читатели да си отговорят на този въпрос.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien