Д-р Радослав Радославов: Аман от политически пиратки

Д-р Радослав Радославов е един от изявените политически анализатори. Ето неговият коментар пред zadupnitsa.com по нашумялата тема около датата на предсрочните избори 

Как бързо лети времето и как животът поставя всички на мястото им, като постановява своята окончателна и безпощадна присъда. Само за една година и един месец гръмна червения балон на политическото търгашество, високомерието, лицемерието, надменността и неподплатеното с нищо самочувствие. Какво ще кажат сега червените шамани и пиарът на БСП Антон Кутев, които през цялата 2013г. дълбокомислено твърдяха, че това управление е повече от успешно и затова заслужава и ще изкара целия си мандат? След фойерверкът с предложението за задължително гласуване  председателят на ПЕС гръмна поредната си политическа пиратка – предсрочни парламентарни избори до края на юли 2014г. Предложението е авантюристично, популистко и плитко скроено, защото цели , колкото се може по-малко управление на служебното правителство, назначено от президента. Ако имаха възможност БСП дори биха поискали изобщо да няма такова въпреки изричните разпоредби на Конституцията. За хората, които са отдавна в политиката е напълно ясно, че в настоящата политическа ситуация няма как да има някакви радикални промени в изборното законодателство "при спрян часовник" – 50 дни преди желаното време за провеждане на избори от С.Станишев. Просто защото вече други ще решават съдбините на България вместо него и партията, която оглавява. За справка публикувам началните и крайни дати на изборите от 2009г. според официалните хронограми на ЦИК:
Евроизбори 2009г. – указ на президента на 7 април
Дата на изборите – 7 юни
Парламентарни избори 2009г.- указ на президента на 5 май
Дата на изборите – 5 юли
Парламентарни избори 2013г. – указ № 57 от 13.03.2013г.на президента за насрочване на изборите
Дата на провеждане на изборите – 12 май 2013г. (всичко 59 дни)
Евроизбори 2014г. – указ № 54 от 20.03.2014 , обнародван на 21.03.2014г.
Дата на изборите – 25 май 2014г. – 64 дни
Днес е 10 юни, не е гласуван все още внесения вот на недоверие от страна на ГЕРБ, за да има оставка на правителството и след това указ на президента за насрочване на предсрочните парламентарни избори. Президентът Плевнелиев преди броени минути заяви,че свиква Съвета за национална сигурност на 17 юни 2014г., на чието заседание очаква да се уточни датата на парламентарните избори. А през август (месецът на отпуските) никога не са се провеждали избори, няма да се проведат и сега.

Извод: Най-ранните избори могат да се проведат в края на месец септември или началото на месец октомври. Всичко друго е смешна проява на експедитивност и създаване на невиждано досега експресно изборно законодателство. Положението в страната е толкова тежко, че трудно може да стане още по-тежко за някакви 2 месеца и половина в най-добрия случай.

Остава само да дочакаме петък – 13, който може да не е само ден на лошия късмет!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien