Д-р Анжелина Божилова: Никой от нас не желае да се паркира безплатно, просто искаме по-разумни цени

Във връзка с разгорещилият се дебат в интернет пространството по повод на входирана докладна записка от ПП Народен съюз, в която се иска преференциална такса за „синя зона” на медицинския персонал и собственици на кабинети в ДКЦ – 1, zaDupnitsa.com реши да потърси мнението на един от инициаторите на искането, дългогодишният и уважаван лекар и собственик на кабинет, д-р Анжелина Божилова.

Ето какво отговори тя:

– Д-р Божилова, как ще мотивирате искането на лекарите от ДКЦ-1 за преференциална такса при паркиане в „синя зона” ?

-По повод на разгорялата се дискусия относно заявеното от наша страна искане за преференциални такси за паркиране в „синята зона” на града, бих искала да направя някои уточнения. Действително, всички ние сме регистрирани като търговски дружества , но ние функционираме като такива само в разходната си част, т.е, като търговски дружества плащаме данъци,такси и осигуровки, като търговски дружества покриваме всички разходи, свързани с нормалната дейност на практиките -заплати,консумативи, плащания към задължителни за нас контрагенти.

Когато, обаче, говорим за приходната част на това търговско дружество, нещата се променят. Ние сме единствените търговски дружества, които от началото на своето съществуване, по закон, сме задължени да извършваме социална дейност изцяло за наша сметка, освобождавайки от потребителска такса определен контингент от пациентите ни.Този контингент включва всички деца до 18-годишна възраст, всички хора с група инвалидност над 70%, бременните, лицата, страдащи от М.Паркинсон, онкологични заболявания, психични заболявания .Списъкът с тези заболявания е поставен на видно място пред всеки лекарски кабинет за информация на гражданите.Така цитираните като наши заплати и приходи от страна на Здравната каса, всъщност, са средствата които плюс средствата постъпили от потребителска такса сформират бюджета на търговското дружество.От този бюджет се изплащат всички разходи, свързани с функционирането на дружеството.Остатъкът след плащането на данъци и осигуровки вече може да се нарече заплата на лекаря. Оказва се, обаче, че около 30-40% от прегледите в практиките са предимно възрастно население и 100% от прегледите в предимно педиатричните практики, са освободени от потребителска такса и са изцяло за сметка на търговското дружество.Крайно време е всички да разберат, че в рамките на 16г. всички ние извършваме безвъзмездна социална дейност в полза на обществото Не знам кое друго търговско дружество извършва подобна дейност.Дали при плащане на такси в съда или при плащания на таксите в Общината, или при плащания на таксите в банковата система, или при плащанията в търговските вериги, някой се интересува от групите инвалидност или от възрастта на клиента.За да добиете представа за колко средства приблизително става дума ще дам пример с една средна практика-средно годишен брой прегледи – около 9000, от които, поне, 2500 са на лица освободени от потребителска такса.При потребителска такса от 2,90 лв.това прави около 7000 лв. годишно.Умножете го сами по 16.Тези пари са нашата безвъзмездна социална дейност насочена към вашите баби и дядовци, майки, бащи и деца – нашите пациенти.Това е причината да смятаме , че ние имаме основание да поискаме от страна на общината да ни разглежда като друг вид търговско дружество.Никой от нас не желае да се паркира безплатно, просто искаме по-разумни цени, а какво ще бъде решението на общинските съветници оставям на тяхната съвест.

Print Friendly

3 Коментари на Д-р Анжелина Божилова: Никой от нас не желае да се паркира безплатно, просто искаме по-разумни цени

  1. Защо пък да не е безплатно за докторите, чието работно място е там и за пациентите, които ходят на преглед, а след това не си закупуват лекарствата, защото нямат средства.Общината да отмени синята зона в този участък и проблемът е решен.

  2. По голяма глупост не бях чел.Дано е поне нормална като лекар защото иначе бог да пази пациентите й

  3. гражданин // 28.11.2016 в 12:15 // Отговор

    Добре………..за лекарите в града – нормални цени, а за всички обикновени граждани – ненормални цени…………..С какво ние сме заслужили тези ненормални цени и с какво част от лекарите заслужихте нормалните цени в града?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien