Чудотворната икона на „Св. Богородица“ идва в Дупница, досега не е била в България

Чудотворната икона на Света Богородица "Надежда на обезнадеждените" от манастира "Панагия Миртия" в Атон пристига в Дупница на 25 май, съобщават от пресцентъра на кметството. Тя ще бъде изложена на пл. "Свобода" още от 9 часа сутринта, за да могат до чудотворната й сила да се докоснат хилядите жители на общината, а после ще бъде в катедралния храм "Св.Георги Победоносец". Ще бъде отслужен молебен с нейна помощ да се сложи край на прокобата, която е надвиснала над града от началото на годината и зачестилите смъртни случаи с жители на общината по пътищата. Това, което трогва всеки поклонник, е надписът над дясното рамо на св. Богородица, а именно "Надежда на обезнадеждените", тоест "Тази, която е надежда на всеки отчаян и обезнадежден". В следобедните часове тя ще отпътува отново за Гърция.

Освен в Дупница, светинята ще бъде в София, Германския манастир "Св.Йоан Рилски" и Гигинския манастир.

"Историята на иконата "Панагия Миртия" е едно доказателство за истинността на православната ни вяра. През периода на венецианското нашествие латинците нахлули и превзели град Навпакт. Един римокатолически кардинал дошъл с лукавата идея и цел да отслужи литургия във всички манастири в околностите на езерото Трихонида. Когато наближил манастира "Миртия", св. Богородица не допуснала това деяние и по чуден начин иконата изчезнала. Монасите от манастира и жителите на това място счели, че с присъствието си римокатолическият кардинал ще оскверни светата обител, и заедно я напуснали.

След доста години иконата на св. Богородица била намерена от един овчар в един храст – мирта. 40 дни след Голяма Богородица – на 24 септември, образът на св. Дева Мария му се явява и го изпраща на посоченото от нея място. Там овчарят, изпълнен с благоговение, пада на земята и започва да се моли. Когато се изправя и се обръща, вижда изображението на Богородица в клоните на мирта. Плачейки от радост, той я занася вкъщи и разказва историята на откриването. Като се събудил на следващия ден обаче, от иконата нямало и следа. Той помислил, че някой я е откраднал, и със свито сърце подкарал овцете си на същото място. И там отново вижда лика на Богородицата в клоните на миртата. Отново я прибира у дома, но през нощта тя пак изчезва. Тогава разбира, че това е волята на Божията майка.

Йеромонах Йосиф разказва и за "чудесни събития", станали с помощта на светинята: "Веднъж в региона имало голяма суша. Жителите били много разтревожени, като гледали как посевите им се съсипват. Те отишли в манастира с молба към монашеското братство да изнесе иконата и да извършат лития в цялата област. Монасите с радост откликнали и излезли с литийно шествие от манастира. Преди още да стигнат половината от пътя, в небето започнали да се събират гъсти дъждовни облаци, след което се излял проливен дъжд. Хората се изплашили и искали да се разбягат, но игуменът казал никой да не тръгва. Всички заедно продължили литията и като се върнали в манастира, благодарили на св. Богородица.

Около 1930 г. народът бил изправен пред ново бедствие – нивите били нападнати от скакалци. Населението на областта отново се обърнала към игумена на манастира с молбата за литийно шествие с иконата на св. Богородица Миртиотиса. Братята на манастира помнят разказите на възрастни хора, от които чули как скакалците се вдигнали от земята и се издавили в езерото Трихонида, подобно на свинете от евангелското събитие, които се издавили в Генисаретското езеро.

В днешно време има много случаи, когато св. Богородица дава радост и благодат на млади бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат в манастира с рожба в ръцете, за да благодарят на св. Богородица. По традиция това се случва на 40-ия ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката. Св. Богородица изцелява и много хора от различни болести, дори и от рак.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien