ЧИТАТЕЛСКО: За депото и боклуците…в Дупнишко! „ОбС! Айде, малко по-сериозно и отговорно, а?!“

В последните седмици една тема, която всъщност от години се търкаля, отново е обект на коментари. Става въпрос за изграждането на депо за неопасни битови отпадъци. Такива са построени вече над 15 в страната и продължават да се изграждат. Навсякъде имаше протести, но после се видя, че не само, че няма "летене на торбички и боклуци, палене и пушек", а напротив – съвсем модерни депа по европейски изисквания. То и Европа не дава пари за боклучарници, а иска да бъдат, както са при тях. Изрично е да казваме, че някои от депата в Европа са дори и на метри от площадите им, но какво разбират европейците. Българинът всичко знае, всичко разбира и за всичко е компетентен. В Дупница пък положението е "майка плаче". Достатъчно е да кажеш на хората че "боклуците ще са е там и ще е смрад и мръсотия" или че няма да имат вече домати и чушки в градинките си и готово, имаш вече настроени хора. В Джерман това проработи успешно и част от селото се вдигна на бунт и протести. Експертизи, изследвания, проверки-никой не се вълнува от това, защото е достатъчно да втълпиш, че "боклукът е в задния им двор" и готово, целта е постигната. ВАС разгледа обжалването на ОВОС за избрания терен в Джерман и се очаква до месец да се произнесе. А само изготвянето на ОВОС и последващите жалби, вече се точат 4-5 години. Дали са прави хората от Джерман или не, съвсем скоро се очаква да се разбере. Освен ако ВАС не го върне за ново преразглеждане и да проточи одисеята с още година-две.

По-интересното обаче е друго.

Общински съветници от различни партии в местния парламент започнаха да си правят реклама предизборно. Глупост след глупост се ръси отвсякъде, но никой не говори с факти. Блатино, Самораново, Яхиново, Пиперево и къде ли не се запредлагаха терени за депо. Една от групата съветници дори стигна до там, че официално обяви, че Европа щяла да финансира завод за отпадъци. Да, това може да стане, но явно или въпросните съветници имат способностите да "хвърлят боб" и да гадаят за след 15 години или пък идея си нямат какво са чели. Освен ако в сянка не дърпат конците в Европейския парламент. Това в кръга на шегата. Иначе нали не мислите, че другите общини са полуидиоти и не биха се възползвали от подобна възможност?! Но важното е "Да строим завод". Всъщност, за да бъда коректен, трябва да отбележа, че завод се финансира, но е изрично казано, че е само за Столична община. Поне на мен, не ми е известно, Дупница да е станала част от софийска област, но сигурно съм скаран с географията и разпределението на районите.

И както по Коледа се ражда младенеца, така и тук се роди пиперевскотo депо.

obsАма, че там минава газопровод, ама че има разпределителна газстанция, ама че няма инфраструктура и трябва да се минава през селото, на кой му пука. Не ми се иска да го мисля, но дали изборът не бе правен на принципа – там са най-малко гласоподаватели, пардон, хора. То не бяха експерти от различните партии, то не бяха обсъждания, то не бяха декларации и становища – тук да е, там да е. И сега предстои най-интересната и любопитна част. ОВОС за терена в Джерман отне няколко години (и продължава и в момента), а сега за има няма точно 4 месеца, трябва да бъде всичко готово – извадени от някъде 300 000 лева за избор на екип, който да направи изследванията, да обобщи резултатите, да ги съгласува с всички инстанции и да палят свещи да няма обжалване. А и лидерите на партиите в минипарламента явно забравят, че не те са тези, които решават, а Рила Еко, т.е. и другите общини в областта. За такъв период от време дори и съвместните усилия на Путин и Тръмп не биха дали резултат. Но както вече отбелязах – важното е да си чешем езиците и да се показваме в светлина, в която си мислиме, че ни харесват и…да избираме там, където ще имаме най-малко отпор.

Убеден съм, че всеки един от местните избранници отлично знае, че депо в Пиперево е халюцинация в халюцинацията и няма да се реализира. Нещо повече, "политическите игри" и желанието да се изпъкне ще бърка с всяка година все по-дълбоко в джоба на обикновения гражданин. Отчисленията растат с всяка година, заради липсата на модерно депо, а парите ще ги плащаме всички ние. Следващата година с още 10-20 лева отгоре, по-следващата с 50, после с още 100. През 2020 година ще трябва да заделяме от семейния бюджет по 150-200 лева. Нали дупничани получаваме 4-цифрени заплати всеки месец, та муха ни ухапала за тези пари.

В петък, съветниците отново ще се показват като оратори, ще дават блестящи идеи, ще рисуват светло бъдеще, ще обясняват с какви експерти са коментирали, какъв труд са положили, как ги е грижа за хората, абе направо – цветя и рози. Ама на думи е лесно.

А на какво е равно едно депо, знаете ли?! На нови работни места, на запазване, та дори и намаляване на таксите за отпадък, годишно ще се спестява и над 700 хиляди лева, които да бъдат използвани за инфраструктурни ремонти. Ще се сложи край на онова сметище над жк. Бистрица. И най-важното – няма опасност от замърсяване на почвата, миризми, запалвания и опасност за здравето на хората. Представете си европейците, като ги знаем какви са маниаци на тема екология, как биха позволили дори и една от тези опасности да се реализира. А в другия гласуван вариант – продължаваме ударното събиране на боклуци над жк.Бистрица, където е вторият терен, на има няма 300-400 метра от живеещите над 10 000 в квартала, а камионите с боклуци ще преминават като на парад през целия град денонощно.

Така че, дами и господа, избранници на дупничани – айде малко по-сериозно и отговорно, а?

И накрая моля заглавието ми да бъде: За депото и боклуците…в Дупнишко! "ОбС! Айде, малко по-сериозно и отговорно, а?!"

Мнението е подписано от В. Ставрев – Дупница и е публикувано без редакторска намеса.

Print Friendly

10 Коментари на ЧИТАТЕЛСКО: За депото и боклуците…в Дупнишко! „ОбС! Айде, малко по-сериозно и отговорно, а?!“

 1. МНЕНИЕТО „ПОДПИСАНО ОТ В.СТАВРЕВ“ Е НАПИСАНО ОТ МЪРДОК!!!

 2. Кой идиот е дал идеята за жк бистрица да е пак боклука?

  • От БСП и Народен съюз предложиха ЖК-то ама добре че имаше трезвомислещи да защитят дупничани.

 3. Обръщение към всички боклуджари // 15.12.2016 в 12:02 // Отговор

  Като кажете „екип“ и всички си представят някакви колосални учени, които ще си кажат тежката дума по въпроса…А кои хорица от тази община отговарят на тази представа? Кой в Дупница е някакъв учен и експерт, на който може да се има доверие? Ние ви знаем какви са ви смешните възможности на всички. През последните 5 и повече години кмета и неговите подгласници бяха ОТРУПАНИ с аргументи, че депото НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ в Джерман. Те не чуха и НЕ РАЗБРАХА НИЩО ОТ ТОВА. На тях не може да се говори като на интелигентни хора, те не са чували за диалог, не знаят що е то аргументи, не знаят основни принципи на управлението, не зачитат вековни човешки норми на общуване и морални императиви. Те взеха властта и решиха да пренебрегват и погазват всички, които им се противопоставят с аргументи на техните прищевки. Бяха мили само преди избори. През останалото време си знаеха тяхното. Забравяха обещания, дадени пред народа. Понеже на пишещия статията не му е до двора, това депо в Джерман не му пречи, то е безопасно за него и трябва да се построи. Обаче ако за 2 000 души от Джерман и други близки села е убийствено, нещата вече стават други. Ние сме посещавали подобни депа, построени из България и знаем какво ни чака. Ако трябва, депо ще се построи извън общината, места, отдалечени от села и градове за депа има доста. Място за садизъм към жители на общината обаче няма! Затова си го избийте от главите това, защото „Айде малко по-сериозно и отговорно, а!“ може да ви се стовари и на вашата глава с цялата сериозност.

 4. Слави Николов // 15.12.2016 в 12:16 // Отговор

  Експертите и екипът са точно учени приятельо и за съжаление не са от Дупница, защото правилно отбелязваш, че такива няма. На депо е ясно, че не си ходил и си говориш във въздуха, за да защитиш позицията си, защото ако беше посетил поне едно, щеше поне да мълчиш.

 5. Обръщение към всички боклуджари // 15.12.2016 в 23:43 // Отговор

  Не ми обяснявай кое съм посетил и кое-не, защото боклукът навсякъде мирише еднакво. А ти пък, дето си посетил и не говориш във въздуха, не знаеш какво точно ще построят в Джерман…Построят ли? Не! За малко пари ще преградят там някакво пространство и ще започнат да го тъпчат с отпадъци от близо и далеч. И си представи как ще почнат да прикарват в нашата община боклуци от Кюстендил, Перник, може би и от София (спомняш ли си кой беше най-големия проблем на водача на нашите сегашни управници от ГЕРБ Бойко Борисов когато беше кмет на София? – боклука). Ето че сега неговите подчинени ще решат един негов отколешен кошмар. Разбира се, на гърба на джерманци. С чужда пита помен ще направят. Позорно е това- Община Дупница, която винаги се е сравнявала с Кюстендил и дупничани, които винаги са били в сянката на кюстендилци, като капак да им приемат и отпадъците. А това ще стане, когато направят депо в Джерман. Вие, които ни опонирате, ще направите точно това. Явно, че нямате чувство за чест.

 6. слави николов // 16.12.2016 в 8:36 // Отговор

  В полемика със сектант няма как да влизам, защото ти си облъчен и наистина вярваш че е така. Похвално е разбира се това, че имаш позиция, макар да си поредния анонимко. И като каза София – отиди да видиш какво е това депо там, защото то е първото с европейски средства. И също се плашеха какъв боклуджарник ще е пък, то се оказа, че съвсем не е е“преградено и започнато да се тъпче“. Затова има европейски практики приятельо, за да видиш и да се запознаеш, а не да гадаеш или както е при вас в случая да слушате глупости на хора имащи лични облаги. И имайки депо можеш да вземеш финансиране впоследствие за завод, както е сега за София.Хубаво е ако се интересуваш да почетеш малко. Но ако кажеш че не го искаш защото просто не го искаш, тогава ще те разбера. Айде со здраве

 7. Обръщение към всички боклуджари // 16.12.2016 в 13:04 // Отговор

  С кривогледи хора не искам да разговарям.

 8. жител на дупница // 17.12.2016 в 21:06 // Отговор

  Не и в Пиперево .Не искам в кв.Спартак смрадня на запален боклук от Дупница,София Перник и Кюстендил.Категорично НЕ за депо в Пиперево и от Жителите на кв.Спартак/Горна махала/

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien