Чимев иска обяснение от министър: Защо вземате от парите на Дупница?!

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев е изпратил писмо до Министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева във връзка с решението да бъде намалено европейското финансиране за 17 общини, информираха от общинския пресцентър. В писмото си, Чимев изразява своето несъгласие с орязаните пари за общината и настоява за среща, на която да бъде коментирана ситуацията. Преди дни на пресконференция в столицата стана ясно, че както на Дупница, така и на още 16 общини от “трето функционално ниво”, Правителството е решило да ги отреже с 20 млн. евро от финансирането по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020 година”. Мераците на дупнишкия градоначалник за такава среща, на която да промени тази ситуация обаче ще увиснат във въздуха, тъй като до петък идната седмица, бюджетните разпределения за градовете ще бъдат изпратени в Брюксел, тъй като крайният срок даден на България е 31 май. “Държа да подчертая, че Община Дупница до този момент не е уведомена официално за подобно решение. Наш представител не е присъствал и на въпросната среща с представители на НСОРБ. Смятам, че е редно когато се вземат подобни решения отнасящи се до европейското финансиране за 7-годишен период, засегнатите общини, каквато в случая е и Община Дупница да бъдат уведомявани по надлежния ред. Нещо повече, убеден съм, че в конкретната ситуация би трябвало да бъде потърсено и нашето мнение, за да ни бъде дадена възможност да изтъкнем своите аргументи в полза на едно или друго решение. За съжаление, до този момент такава възможност не ни е предоставена от страна на Министерството. С писмо от 28.04.2014 година до НСОРБ, аз съм изразил категоричното си несъгласие с критериите за разпределение на бюджета по ОП “Региони в растеж 2014-2020”, но очевидно това мое становище не е било взето предвид.chimev

Припомням ви, че Община Дупница има утвърден интегриран план за градско възстановяване и развитие, финансиран по ОП “Регионално развитие 2007-2013”, в който ясно са разписани планираните за нашата община инвестиции за следващите години. Голяма част от тях следва да бъдат реализирани със средства от европейските оперативни програми. В този смисъл съкращаването на ресурсът по ОП “Региони в растеж 2014-2020” би могло сериозно да застраши постигането на целите заложени в интегрирания план.

При всички положения смятам че е наложително, въпросът с преразпределението на средставата по ОП “Региони в растеж” да бъде дискутирана с нашата община, което трябва да се случи в най-къси срокове”, се казва в писмото на инж. Чимев до Терзиева.

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Коментар на Чимев иска обяснение от министър: Защо вземате от парите на Дупница?!

  1. Искай си колкото искаш кмете, нема да те огрее. Щом не си изчукал Мая нема да те огрее а и не си от техната партия

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien