Честит празник българи! Днес честваме 130 години от Съединението

Днес се навършват 130 години от Съединението на България – обединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет. Съединението става след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. Народът ни отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 година с Берлинския договор. На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението. То е посрещнато с радост от българския народ. Международната общност обаче не се съгласява с извършеното обединение. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 година.

Програма на Община Дупница за 6-ти септември

  10:00 часа- Общинска духова музика

11.00 часа- поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците от Дупнишкия край, участници в Руско-турската освободителна война.

В петък в сградата на Общинска администрация бе открита фотоизложба на историческия музей в града . Изложбата е под мотото „Съединението и неговата защита в Сръбско-българската война-1885 г.” и може да бъде видяна и на 6-ти септември.

Как Дупница посреща Съединението на България преди 130-години ВИЖ ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien