Бюджет и председател на ОбС-Дупница гледат днес ПРОСЛЕДЕТЕ СЕСИЯТА ТУК

Една от точките в дневния ред на местния парламент в Дупница – разглеждане и приемане на проекто-бюджет за 2014 година е под сериозна въпросителна. Това е една от точките предвидена в дневния ред предложен от групата съветници на ГЕРБ. Те обаче нямат мнозинство в Общинския съвет, като последната конфигурация го поставя под съмнение. Съветниците от БСП и тези от Лидер в последните заседания гласуват заедно, което прави 12 сигурни гласа. Към тях като се прибави и 2-ма от съветниците от ОДБ, ситуацията като че ли е на кантар. Спряганият за лидер на "Евророма" в Дупница Георги Рангелов, който влезе в Общински съвет от листата на ОДС, а сега е в ОДБ и съветничката от НДСВ Силвия Овчарченска също клонят към намеренията на "червените". Не е ясно каква позиция ще заемат техните колеги от ОДБ, които се оказва, че ще имат решаващ глас при разглеждането на финансите за тази година.

Друга интересна точка от днешното заседание е избор на Председател на ОбС-Дупница. От ГЕРБ обявиха, че нито ще издигат кандидат, нито ще участват в избор на такъв. От БСП също обявиха преди време, че няма да издигат свой представител, но са склонни да приемат предложението за ротационен принцип и ще приемат вариант предложен от Лидер или ОДБ. Най-спряганите имена са тези на Владимир Владимиров, който е и шеф на ТЕЦ "Бобов дол" и Йонко Гергов.

Сесията започва в 10 часа днес и можете да следите с коментар тук.

Няколко минути след 10 часа започна сесията на Общински съвет-Дупница.

Съветниците коментираха различни варианти за дневния ред на днешната сесия. Хаосът е пълен, а смехът и несериозното отношение са водещи. Граждани, дошли в залата да следят сесията сравниха случващто се до момента като комедийна постановка. Преброяването е мудно…

Те гласуваха да работят по дневен ред от 05.02.2014 г. и 30 съветници гласуваха "За". Предложението се прие.

След това гласуваха докладна записка от 14.02.2014 г. като втора точка касаеща ротационен принцип при избора на Председател на ОбС-Дупница на 6 месеца и това предложение получи 19 гласа "За". 

Бе прието в дневния ред да бъде включена и точката за обсъждане на бюджета на Община Дупница. 

Маргарита Илинска поиска от съветниците да предложат кой да председателства днешната сесия. Очевидно общинската съветничка от БСП се чувстваше дискомфортно и човешки призна, че не е подготвена и помоли да бъде избран час по-скоро нейн заместник.

Бяха предложени имената на Първан Дангов, Матей Попниколов, Йонко Гергов и Владимир Владимиров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГласуваха по отделно и със 17 гласа "За" бе прието председател на тази сесия да бъде Матей Попниколов.

Заседанието продължи под ръководството на Матей Попниколов. Един след друг се изказаха Йонко Гергов, Първан Дангов и Стоян Шушков. Последните двама влязоха в спор по между си. Те дебатираха докладната. Матей Попниколов предложи да се разгледа докладната в общинския съвет, тъй като не е разглеждана в комисиите. Гласуваха и предложението се прие с мнозинство от 22 гласа "За".

Бе приета докладната записка под номер 3 – Избор за председател на общински съветници. Направено бе единствено предложение за инж. Владимир Владимиров, което на практика означава, че той ще бъде за срок от 6 месеца. Преди тази точка бе внесена извънредна докладна за промяна в Правилника на местния парламент относно избора и мандатността на Председател, да бъде на ротационен принцип за посочение срок.

Избрана бе комисия от 5 човека, която да проведе избора. От групата на ГЕРБ обявиха, че няма да включат свой представител в групата. Комисията бе избрана в състав – Силвия Овчарченска за председател, Първан Дангов, Александър Анин, Лорета Николова и Атанасов. Матей Попниколов обяви 10-минутна техническа почивка за подготвяне на бюлетините.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗапочна гласуването за единствения предложен – Владимир Владимиров от "Лидер". Групата съветници на ПП Герб демонстративно напусна залата и отказа да гласува. Първан Дангов не пропусна да захапе опонентите си като предложи столовете им да бъдат махнати от залата, защото не им трябвали. Овчарченска набързо смъмри Дангов, че мястото му е на трибуната, къде седи комисията, а не в залата.

От 33 съветници гласуваха 20. Пликовете в урната са 20, а неизползваните бюлетини 13. След преброяването им резултатът е следният: Действителни бюлетини 18, недействителни 2. С 18 гласа "За" общинските съветници избраха за свой председател Владимир Владимиров от ЛИДЕР. Той ще бъде председател в продължение на 6 месеца.

"Благодаря за това, че ме избрахте. Нека Общинският съвет бъде един колектив, какъвто е, за да може да се вземат най-правилните решения за населението на Дупница", каза Владимиров

"За съжаление съветниците от ГЕРБ не взеха отношение в гласуването. Това за мен означава бягство от политическа отговорност. В политиката няма на инат и няма сръдни, защото всичко се трупа на главата на населението", изказа се Първан Дангов. 

"Групата на ГЕРБ имаше председател на Общинския съвет. Ние поехме отговорност и излъчихме председател, но той бе бламиран от същите хора, които излъчиха Владимир Владимиров като председател сега. А те го отлъчиха от това да бъде заместник-председател. Това не е последователност", репликира Матей Попниколов.

"Ние се различаваме от другите с това, че посочваме грешките, които виждаме във вашата администрация. Искам да ви уверя, че ще продължим да работим по същия начин – конструктивно и в интерес на гражданите", каза Станислав Павлов, лидер на БСП-Дупница.

Матей Попниколов отговори, че "групата на ГЕРБ не участва в шменти-капели и групата на ГЕРБ няма да участва в подобен фарс". 

Съветниците започнаха обсъждането на Наредбата за гробищните паркове на Община Дупница.

Текат дебати за програмата за управление на различни общински имоти. 

Планът за младежда бе приет.

Общинските съветници гласуваха за отпускането на помощ от 500 лв. на жител на с. Делян. 

Обсъжда се Общинската програма за развитие на читалищната дейност. С 25 гласа "За" програмата бе приета.

Започна гледането на последната точка от дневния ред, а именно разглеждането на бюджета на Община Дупница за 2014-а година. 

Изказвания относно новия бюджет направиха Иван Шопов и Маргарита Илинска.

Експертът по финанси и бюджет Павел Петров даде отговори за въпросите, свързани с бюджета на Община Дупница. 

"Тревожното за нашата група е тенденцията за намаляването на приходната част. Тревожно е, че не виждаме отговор на поставените въпроси и очакванията на хората от културните и спортните среди", изказа се по темата Вергил Кацов от ОДБ. 

Лорета Николова от ОДБ предложи в бюджета да бъдат включени 100 000 лева за спорт, 80 000 за дофинансиране на училища с маломерни и смесени паралелки, 50 000 за култура, 110 000 за благоустройство на селата, 15 000 за пътищата към ромските квартали. 

Съветниците гласуваха удължаване на заседанието до 15 часа и излязоха в 20-минутна почивка. 

Костадин Костадинов от ОДБ даде повече разяснения относно предложенията на групата им. 

"Изказването на Костадинов е христоматиен пример за популизъм. След 3-4 месеца на Общината ще се наложи преразглеждане на бюджета заради облигационния заем", каза Матей Попниколов.

Матей Попниколов от ГЕРБ и Костадин Костадинов от ГЕРБ продължиха с реплики, свързани с приемането на бюджета и просрочените задължения, които има Община Дупница.

Предложението за бюджет на Община Дупница за 2014-а година с предложените от ОДБ промени не бе прието от Общински съвет-Дупница. 16 гласуваха "За", а 8 бяха "Против".

zadupnitsa.com

Print Friendly

4 Коментари на Бюджет и председател на ОбС-Дупница гледат днес ПРОСЛЕДЕТЕ СЕСИЯТА ТУК

  1. Избрали сме две дузини и половина идиоти. Това е състава на Общинския ни съвет. Бахти глупендърите

  2. И какво стана накрая. ГЕРБ излезнаха победители и прекараха другите. БСП се самоубиха. Още един от тех да беше остана и да не си беше тръгнал и щеха да закопат кмета и ГЕРБ. Нема такива малоумници

  3. Такова харакири скоро не бях виждал.Главата на Кмета и ГЕРБ беше на дръвника и вместо да им я отсекат Кацовите, Владимировите и Павловите момчета се самозаклаха хахаха Смешни политици

  4. Срам за дупнишката политика. Това последното бе Кръста върху гроба на дупнишката политическа „класа“

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien