Брокенският призрак се появи и на Додов връх в Рила (СНИМКА)

"Призракът" от Додов връх, запечатана от Емилиан Бориков в оригинал.

Невероятен природен феномен се яви в Рила и успя да бъде заснет от турист. "Брокенският призрак" бе запечатан от планинари на Додов връх, който е висок 2661 метра и е кръстен на Никола Додов, който е създателят на Дупнишкото туристическо дружество "Рилски езера". Фотосът е предоставен на Zadupnitsa.com от Емилиян Бориков, който е един от малцината щастливци, които не само са успели да видят феномена, но и за тези няколко секунди да го фотографират.

"Призракът" от Додов връх, запечатана от Емилиан Бориков в оригинал.

Всъщност красивото сияние във вид на дъга, която обгръща фигурите, е оптична илюзия. Тя се появява по върховете на високи планини, когато падне мъгла, а слънцето отрази в нея човешки фигури. Крайният резултат, който определено изглежда мистично, е проекция на фигурите на хората, огледален образ на сенки обгърнат в светлинен ореол, който често наподобява няколко концентрични дъги в цветовете на дъгата.

Феноменът е известен като Брокенския призрак по името на връх Брокен в немската планина Харц, като първоначално хората са считали, че става дума за свръхестествено явление. Най-малко 300 дни в годината на този връх има мъгла и преди векове, когато хората не знаели причината за появата на този ефект, те смятали, че там наистина се появяват призраци. Десетки са в света фотографите, които обикалят из върховете, за да успеят да заснемат един от най-задачните природни феномени.

Ако и вие сте запечатали природен феномен или някой красив пейзаж от Дупница и региона, можете да ни я изпратите на нашия фейсбук или za_dupnitsa@abv.bg, за да дадем възможност на повече читатели да се насладят.

Print Friendly

1 Коментар на Брокенският призрак се появи и на Додов връх в Рила (СНИМКА)

  1. Мърди, това е призрака на комунизма, който е в главата ти …

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien