БРАВО! Пресъздаваме посрещането на майор Орлински в Дупница. ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ!!!

Пълна възстановка на най-голямото събитие в историята на Дупница. Това ще се случи на 14 януари, когато ще се честват 140 години от освобождението на града от турско робство. Посрещането на майор Орлински и войниците му от местното население ще бъде пресъздадено изцяло по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден, информират от пресцентъра на Общината. "Повече от два месеца се работи по идеята и аз благодаря на всички, които се отзоваха да реализираме това намерение. Много сериозно предизвикателство, но десетки участват в организацията. Идеята е да това да стане традиция, защото тази дата е една от най-паметните в историята на Дупница. Моят апел към всички наши съграждани е да излязат и да се включат в шествието на свободата, така както е било през онзи мразовит януарски ден", призова кметът на община Дупница инж.Методи Чимев.
Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа. Начело ще бъдат всички попове от общината, като в този час, както и през 1878 година, всички църковни камбани ще започнат да бият, обявявайки освобождението на града. По спомените на Лазарков, освободителите ще бъдат посрещнати с автентичните за региона  музикални инструменти. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно. Шествието на свободата, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В 11,45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което ще се продължи по ул "Орлинска", после по "Николаевска" до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката. В 13 часа ще бъде отслужен тържествен молебен, след което ще се продължи на същото място с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли.
"Призовавам всички, които живеят по маршрута, по който ще мине шествието, да закачат родния трибагреник да се вее. Нека 14 януари 1878 година да оживее и отпразнуваме заедно освобождението на града ни", заключи инж.Чимев.
Шествието започва от светофарното кръстовище на Рибарника, ще продължи по "Орлинска", после по "Николаевска" (откъм Тихия кът), оттам по търговската улица и завършва при Дом на техниката.
В 14 часа, същият ден в заседателната зала на Община Дупница ще има лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската война.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien