БРАВО! 13 504 киловата е икономията от новото LED-осветление в Дупница

13 504 киловата е спестената ел.енергия от монтирането на новото улично осветление в Дупница. Във финансово отношение това означава между 3200 и 3 400 лева по-ниска сметка на месец по сегашните цени или около 40 000 лева ще бъде годишната икономия, посочват от пресцентъра на кметството. През месец декември на 2013 година са разходвани 66 805 киловата, а през декември тази година са 53 301. "Трябва да се има предвид, че през декември 2013 сме имали малко повече от 1800 осветителни улични тела, докато година по-късно са малко над 2600, а и осветеността е много по-голяма. Освен това, сме изградили стълбови вериги и в участъци, които никога досега не са били осветявани. С подмяната на старите решихме и проблема по селата, където ремонтираме старите и ги подменяме", обясни инж.Чимев. Икономията се очаква да се завиши в следващите месеци, след като бъдат настроени изцяло модулите за пускане и гасене на уличното осветление.

Често се забелязва през деня да светят на определени места уличните лампи, които са с ЛЕД-осветление, но от общината обясниха, че след цялостното настройване на модулите, този проблем вече няма да съществува.
 

Print Friendly

6 Коментари на БРАВО! 13 504 киловата е икономията от новото LED-осветление в Дупница

  1. Благоевград, къде стееееее. Кюстендилци, къде сте беееееее. Областни градове от пещерняци.

  2. Евала!
    Град Дупница е супер осветен!

  3. „Във финансово отношение това означава между 3200 и 3 400 лева по-ниска сметка на месец по сегашните цени или около 40 000 лева ще бъде годишната икономия“. Tози проект струваше 1 милион, ако трябва да се изплаща от тази незначителна икономия, добре че държавата осигури финансиране. Защо не се споменава колко пари открадна главният изпълнител, една мошеническа испанска фирмичка и се поставиха тези калпави смешни лампички, които се произвеждат у село самоков?

  4. ПН – Реално икономията е много по голяма от тези 3200лв защото са поставени много повече LED лампи и се осветяват много повече улици, поне от това което е подадено като информация.
    Освен това ако ЛЕД лампите са качествени ще издържат над 5 пъти по дълго време от аналогичните металхалогенни или живачни лампи, много по рядко екипите на улично осветление ще им се налага да ги сменят и ще може да се спечелят пари и от обслужване.

  5. Гаранцията е 50 000 светлиночаса за срок от 5 години. Икономията за мен не е важна толкова, колкото че градът е осветен навсякъде

  6. ЛЕД осветлението е крачка към бъдещето. Забелязъл съм, че на улиците където са подменени обикновените крушки с ЛЕД, интензитета на светлината е доста по-висок, вижда се по-добре и по-далеч. Да не пропускаме и ползите за природата, породени от икономията на енергия.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien