Борисов: Подавам оставка! Нека правят нов кабинет! Ние искаме нови избори

На пресконференция преди минути Премиерът на Република България Бойко Борисов заяви: Управляващата коалиция няма мнозинство. Подавам оставка!“ като допълни "Вече има ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Нека да си направят правителство, ние ще им помогнем с кворум, ако се наложи. Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Премиерът поздрави ДПС и ДСБ за помощта им към генерал Радев, когото поздрави лично. И призова тези, които са го обвинявали в задкулисни отношения с ДПС да му се извинят. "Ще потърся много сериозна отговорност на кметовете за изборния резултат", закани се Борисов., цитиран от БЛИЦ. "Държава се управлява трудно. Положихме много усилия. Управлявахме 2 години, нека сега да управляват другите през останалите 2 години. Благодаря много и на Радан Кънев, който направи всичко възможно, за да загуби център-дясното", подчерта Борисов. Според него голяма част от народа се чувстват неудовлетворени от политическата класа. Сами в ГЕРБ сме виновни за загубата, допълни още Борисов.. Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в Народното събрание.

Цецка Цачева: "След анализ съм готова да си подам оставката. Това зависи и от парламентарната група. Част от вината е моя. Благодаря на хората, които ме подкрепиха."

Какво следва?

Предсрочни парламентарни избори ще могат да се проведат едва през април 2017 година. На какво се дължи този необичайно дълъг срок? Росен Плевнелиев е длъжен отново да връчва мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Според резултатите от парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. мандатът отива първо при ГЕРБ – партията с най-голяма подкрепа, после при БСП, а при неуспех – при трета партия, избрана от Плевнелиев. Срокът за връчване и връщане на "неизпълнен" мандат е седем дни за всяка партия, но няма срок, в който президентът да връчи първия мандат. При невъзможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, оставката на правителството е факт, но Плевнелиев няма право да разпуска Народното събрание и да насрочва дата за нови парламентарни избори. Причината – конституционно изискване, според което президентът не може да подписва такъв указ в последните три месеца от мандата си. Мандатът на Плевнелиев изтича на 22 януари 2017 г. Сегашният държавен глава обаче все пак трябва да сформира служебно правителство, което до управлява страната с действащ парламент. Има и друга хипотеза, че Плевнелиев няма да бърза с връчването на първия мандат, а тъй като цялата процедура по връчване и връщане на мандата отнема около два месеца, кабинетът "Борисов 2" ще работи до мандата на новия президент. С встъпването в длъжност на новия – пети президент на България, той ще трябва веднага да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за извънредни парламентарни избори, пише mediapool.bg. Срокът между датата на издаване на указа и датата на вота е два месец

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien