Барикадите в Дупница отново оживяха за честване годишнината от събитията през 1997-а

Около 50-ина дупничани се стекоха на "Барикадите", за да почетата годишнината от падането на Жан Виденов през онази 1997-а година. Тогава, именно хилядите жители на Дупница в продължение на денонощия бяха блокирали международния път Е-79, както и железопътната линия, като впоследствие се разбра, че именно борбена Дупница е мястото, което на практика бе се обявило За демократичните проблеми. Опитите на други градове за барикади тогава, се оказваха за по няколко часа, но Дупница удържа на натиска и доведе до промените в държавата.

IMG_6163Част от "ветераните" от онези януарски и февруарски събития на 1997 година Тодорка Савова, Михаил Панчев, Георги Гиздов, Владо Стоянов, Адриана Велева и други от участниците в събитията отново бяха на емблематичното място. Сред гостите на събитието бяха кметовете на Дупница и Сапарева баня инж.Методи Чимев и Калин Гелев, председателите на ОбС на двете общини Емил Гущеров и Йордан Куйов, бившият земеделски лидер и доайен на БЗНС Добри Веселинов, зам.областният управител д-р Матей Попниколов, лидерът на СДС Костадин Костадинов и секретарят на партията Илия Лазаров. "Тогава бях началник на кабинета на президента Петър Стоянов, но всекидневно поддържахме връзка с Дупница, защото цяла България бе вперила поглед тук. Затова дойдох да уважа събитието, защото демокрацията започна от тук", каза Лазаров.

"Вие сте хората, които посочихте правилния път на България. Ние сме тези, които трябва да продължим да го следваме. Историята е тази, която ще покаже дали днешните времена са по-добри или не, но Дупница заслужава да има такъв монумент, който скоро ще бъде изграден", каза Ивайло Константинов, който като председател на сдружение "Духът на Дупница" дари 10 000 лева за начинанието и благодари на над 250-те включили се с дарения за монумента.

Той е идеен проект на арх.Асен Пилев и ще бъде в непосредствена близост до самия терен на "Барикадите", който бе продаден от кмета Атанас Янев на бизнесмена М.Ковачев преди 10 години.

IMG_6153 IMG_6156 IMG_6157 IMG_6158 IMG_6161 IMG_6162 IMG_6170 IMG_6175 IMG_6176 IMG_6179 IMG_6180 IMG_6178

Честит рожден ден на вестник "Стандарт"! Бъдете все така успешни и поддържайте високия стандарт в журналистиката! Отстоявайте каузи и продължавайте да търсите и популяризирате "Чудесата на България"! На целия екип пожелавам здраве, вдъхновение, професионални предизвикателства и много добри новини! Копирано от standartnews.com
Print Friendly

1 Коментар на Барикадите в Дупница отново оживяха за честване годишнината от събитията през 1997-а

  1. От тази барикада тръгна ПРОМЯНАТА а от София тръгна ПРИВАТИЗАЦИЯТА И РАЗГРАБВАНЕТО на държавата.“Синьочерния АНГЕЛ“ ВАНКО,РАЗДАВАШЕ на ляво и надясно,ЗАВОДИ ,ФАБРИКИ ,ИМОТИ и всичко каквото му попадаше в черните ръце.Какво го искахме,какво ни го натресоха!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien