Автопатрули съпровождат абитуриентите в областта. В Дупница празнуват на 23 и 24 май

Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества служителите на ОДМВР – Кюстендил предприеха мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата. Създадена е организация за максимално и ефективно използване на полицейските сили от районните управления както в Кюстендил – където са повечето балове, така и в Дупница. Абитуриентите, които ще празнуват в Банско и на Боровец, ще бъдат съпроводени с автопатрули до съпределната територия с Благоевградска и Софийска област. Основен акцент, в предприетите мерки, е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. Ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове. Колоните от празнуващи абитуриенти ще бъдат видеозаснемани по време на организираното пътуване. Проверяват се заведенията – ресторанти и дискотеки, като специално внимание се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Служители на ПБЗН проверяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Специално внимание се обръща на завишаването на контрола при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства. /В Кюстендилска област абитуриентските балове са от 23 до 26 май.

Абитуриенти от Дупница ще празнуват на 23 и 24 май в Банско, от Сапарева баня – в Боровец, на 23 май.\ Официалното изпращане на абитуриентите ще бъде на площад Свобода от 16:30 часа и 19:30 в събота и 16:30 в неделя

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до опасна агресивност.

2. У дома или в заведение вие и вашите приятели сте пийнали алкохол, той подвежда към вземане на “смели” решения – показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони и др. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо вие – абитуриентът, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги настойчиво, лично заради вас, да не излагат празника ви на опасност от тъжен провал.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляра, ако той все пак се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не може да въздействате, потърсете съдействието на родители или други ваши близки. 6. Не се съгласявайте след еуфорията на празника и след като сте пийнали, оттам да ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост, рискови или неадекватни маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача и др. Не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.

8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни.

9. Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите. Не се подвеждайте от водачите на другите в редицата да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол преди да шофира, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

3. Настойчиво помолете вашите деца да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако доловите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

4. На тържеството в дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети.

5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /и последващите санкции/ за опасните нарушения – неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания, отнемане предимство, и др.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien