Асансьори без разговорни устройства от 1 януари 2017 ще бъдат спирани/ Интервю с инж. Леонид Хаздай

Г-н Хаздай, Вие сте собственик на 2 от 4-те лицензирани фирми за поддръжка на асансьори в Дупница. Преди време дадохте изявление, свързано с изменението на Наредбата за експлоатация на асансьорите и дейностите, които трябва да се извършат, за да бъдат приведени асансьорите в съответствие. Какво се случва в последните 6 месеца и какво трябва да очакват ползвателите на асансьори занапред?

– Да, точно така. Ние се грижим за половината асансьори в нашия град. При нас са най-тежките обекти: хотели, административни сгради, болнични заведения и много от жилищните сгради. Преди време дадох изявление за измененията в Наредбата за експлоатация и надзор на асансьорите, като в нея са заложени мероприятия, повишаващи безопасността на пътниците в кабините. Във времето е разписано кое как трябва да се случи. До края на миналата година трябваше да бъде подменена шахтовата инсталация на всички асансьори, а до средата на годината да бъдат поставени и осветителни тела, които след спиране на тока, да дават осветление в кабината с мощност 1 ват в продължение на 1 час. Предстоят дейности по поставяне на GSM модули на всяка асансьорна кабина до края на 2016 година. Сдружението, в което членуват асансьорните фирми в България, се опитахме да убедим Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор да удължи срока за поставяне на разговорните устройства, но за съжаление, не срещнахме разбиране.Тази година на ползвателите се събраха много разходи при въвеждането на асансьорите във вид, който изисква Наредбата. Така, че срокът се запазва и до декември 2016 всяка асансьорна кабина трябва да има монтиран GSM телефон за двупътна връзка с поддържащата фирма, т.е когато има авария се натиска бутон и мобилното устройство, автоматично, свързва дежурния техник със заседналия в кабината човек.

-Какво налага изпълнението на тази Наредба и как тя ще бъде в помощ на хората?

– При всички случаи това, което налага дейностите, предвидени в Наредбата, е думата БЕЗОПАСНОСТ! Случва се хора с клаустрофобията, при ситуация в кабината, да изпаднат в паника, а комуникацията между закъсалия човек и поддържащата фирма ще бъде много по-бърза и по-лесна чрез това устройство. Същото се отнася и за възрастните хора, който не разполагат с мобилен телефон, за децата и въобще за всички ползватели. Идеята на това нововъведение е да се хармонизират нашите наредби с европейските стандарти.

-Датчиците на товара задължително ли ще се поставят на всички асансьори?

-Устройствата за контрол на товар бяха изискване в един доста по-ранен етап, след един инцидент в Майчин дом, но те не са задължителни за масовите асансьори.Задължителни са само за товарните мебелни кабини каквито има в ГУМ Дупница и в 13- етажните блокове. За всички останали, тези устройства за контрол на товара, са по желание на ползвателите.

-Предвидените мерки ще натоварят ли ползвателите в жилищните кооперации и как ще се справите със събираемостта на средствата?

– До сега се справяхме като нашите две фирми поемаха тежестта по ремонтите за своя сметка. Успявахме, но беше трудно да съберем разсрочените задълженията от ползвателите. Сега, обаче, с тези GSM модули, тъй като прогнозната цената е доста висока, между 250-300 лв. за закупуване и монтаж, ще ни бъде непосилно да поемем този висок разход и в последствие да чакаме разплащането. Така че, най –вероятно, ще отидем на вариант след заплащане на мобилния апарат от ползвателя да монтираме задължителните устройства.

Какъв е броят на асансьорите в Дупница, в които са монтирани осветление, GSM апарат и е подменена ел. инсталацията?

– Мога да коментирам асансьорите, които поддържат моите фирми. На 100 процента е подменена шахтовата инсталация, на 100 процента са поставени осветителни тела, съгласно Наредбата и при спазени срокове. До края на годината ще направим всичко възможно GSM модулите да бъдат монтирани, при положение, че ползвателите си заплатят устройството.

-Ако не се заплати то, какво се случва според Наредбата ?

-Ако не се случи това, сме принудени да изключим асансьорът на 1 януари 2017. Такива са указанията в изменената Наредба.

– Какви дейности още предвижда тази Наредба?

– В момента се готвят още изменения с допълнителни изисквания, но те основно са обърнати към фирмите за поддръжка, а не към ползвателите. Ще се завиши изискването към професионалните качества и образованието на монтьорите. Друго основно нещо, което ще се случи е поставянето на предпазен щит под прага на кабината. Срокът е края на 2018 година за всички. Но да успокоим гражданите, този щит е най-евтината част от всички мерки, които са предвидени да се въведат.Предполагам, че цената му няма да надхвърли 40-50 лева. Тази година, не знам защо, но бяха вкарани и GSM aпарати, и смяна на ел. инсталация, и поставяне на аварийно осветление в кабините и всичко това през 6 месеца. Интензивно финансово натоварване на ползвателите .

-Грешка ли е, че държавата не направи разяснителна кампания на тези изменения в Наредбата, защото тя обхваща изключително много хора?

-Огромна грешка. Всеки ден се сблъскваме с недоверието на хората, които смятат, че ние поддържащите фирми, с цел облагодетелстване извършваме услуга, която не е задължителна . Но всичко това е разписано законово и при неспазване на сроковете търпим актове и двете страни и ползвателите, и поддържащите фирми. Така че, за да не попадаме под ударите на проверяващите, съобщавам, че на 1 януари 2017г. всички асансьори, на които не е поставено разговорно устройство ще бъдат изключвани.

12803207_10204316836320407_7055409158126858360_n

Print Friendly

1 Коментар на Асансьори без разговорни устройства от 1 януари 2017 ще бъдат спирани/ Интервю с инж. Леонид Хаздай

  1. Добрин Керестелиев // 17.01.2017 в 19:42 // Отговор

    Не мислите ли, че всичко това се прави за да се налеят парици в нечии джобове?
    Кой ще вземе комисионни от това? Колко милиона ще бъдат измъкнати от джобовете ни? А може би след това ще монтирате телевизори? А след това ще се направи връзка с фирми за кафе и храна за да ни е по-комфортно? А СЛЕД ТОВА КАКВО ЩЕ ИЗМИСЛИТЕ? ВРЪЗКА С КОСМОСА? ВСЕКИ НОСИ ТЕЛЕФОН В ДЖОБА СИ ЗАЩО Е НУЖНО УСТРОЙСТВОТО? ПРИ СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ Е ПО-ЛЕСНО ДА СЕ НАПРАВИ УСТРОЙСТВО, КОЕТО АВТОМАТИЧНО ДА СИГНАЛИЗИРА В БАЗАТА ЗА ПРОБЛЕМ!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien