Активността на референдума в Крим достигна 80%

 До този момент близо 80% от гражданите, които имат право на глас в Крим, са взели участие в референдума за определяне на статута на автономната република, предаде УНН

 Украинските военнослужещи, които са изявили желание да вземат участие в референдума в Крим, не са били пуснати извън своите части, предаде РИА Новости, цитирайки председателя на кримската комисия по провеждането на референдума Михаил Малишев. „Те имат желание да гласуват, но категорично отказват да ги пуснат извън поделенията, в които се намират. При нас са постъпили 12 телефонни обаждания от войници, свързани с това обстоятелство”, е казал Малишев.

 Владимир Путин заяви, че ще уважи избора, който вземат гражданите на Крим по време на референдума, пише германският в.Odenwälder Zeitung. Изказването на руския държавен глава дойде по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, в който Путин отново подчерта, че предизвикалия широки дискусии референдум е в съответствие с международното право. Според руския лидер, гласуването съвпада с принципа на Конвенцията на Организацията на обединените нации за самоопределението на народите. Междувременно, западните политици обвиняват Москва, че насърчава отделянето на Крим.

"Тук има много западни журналисти, но за съжаление те използват много хитра "мека сила" против референдума. Някои от тях оказват психологически натиск върху служителите в избирателните участъци. Не е изключено това да е спецоперация. Те например поставят на представителите на избирателните комисии странни въпроси",  казва Йохан Бекман международен наблюдател от Финландия. Според Бекман западните страни, известни с отрицателното си отношение към референдума, са изпратили тук журналисти, които с всички сили се стараят да го провалят. "Те например, разпространяват информации, че урните са прозрачни и това уж нарушавало тайната на гласуването. Но това не е нарушение – точно обратното, то е доказателство, че всичко се прави открито", обяснява наблюдателят. Бекман е уверен, че всички западни средства за масова информация отразяват неправилно и лъжливо събитията в Крим. Той дава пример с негов земляк – финландски журналист, който грубо нападнал с въпроси девойка от избирателната комисия в Бахчисарай, която внимателно следяла в урните да не се поставят никакви други материали освен бюлетините за гласуването.  

"Този журналист започна да я разпитва: "Кой те вербова за тази работа? Доброволно ли работиш? Заставиха ли те?". И когато тя отказа да отговаря на въпросите, той направи абсолютно лъжлив извод, че тя е наплашена и се страхува да каже дали работи доброволно. Това просто е провокация", коментира Бекман. Наблюдателят подчертава, че това поведение на западните журналисти е неправилно и то всъщност представлява психологически натиск върху хората, отговарящи за правилното провеждане на референдума. 

"Сега в западната преса цари пълна русофобска истерия – те пишат, че навсякъде има руски войски и цари напрежение, но тук няма никакви военни.  Аз като международен наблюдател трябва да кажа, че всичко протича в рамките на международното право, в рамките на конституцията на Украйна, в рамките на конституцията на Крим. Избирателите гласуват активно, атмосферата е добра и спокойна", изтъква Бекман, пред РИА Новости. 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien