98-агенти на ДС напират за 43-то Народно събрание. В Кюстендилска област двама кандидат депутати с минало в службите

 

Общо 98 кандидат-депутати с минало в ДС откри комисията по досиетата. Най-много кандидат-депутати с минало в тоталитарните служби е излъчила БСП – 13, следвани от Патриотичния фронт – 12, АБВ – по 11, ББЦ – 9. В листите на ДПС има 6 души с досие. В листите на пет партии няма агенти на ДС – "Зелените", "Глас народен" на Светослав Витков, "Новото време", БНС "Нова демокрация" на Боян Расате и "Общество за нова България". Проверени са 2 996 лица от общо 5 232, съобщават от комисията. Комисията извърши проверка на лица по чл. 26, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия – лица, регистрирани от РИК за кандидати за народни представители в 43-то Народно събрание

В Кюстендилска област с минало свързано с ДС са двама. Васил Атанасов агент „Таис“ и Христо Георгиев с псевдоним „Терзийски“. И двамата са кандидати от листата на  КП "ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ – НФСБ И ВМРО" в 10-и МИР-Кюстендил. Васил Атанасов е роден през 1958 година в гр Рила вербуван през 1989г.  Христо Георгиев е роден 1946г в село Шипочане област София. Вербуван 1975 година.

Сред агентите на ДС е и бившият национален селекционер по футбол и един от ярките футболисти на ЦСКА Пламен Марков. Той е бил с псевдоним Якимов и е вербуван през 1980-а. Това разкриха от комисията по досиетата. Бившият треньор на националния ни отбор по футбол Пламен Марков, кандидат за депутат от “Движение 21”, е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним “Якимов”. За него има запазено само картонче.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien