9-класник от „Механото“ спаси кръста в Крайници

Иван Чорбаджийски, който е ученик в Г „Акад.С.П.Корольов“ в Дупница извади богоявленския кръст в Крайници. Повече от 20 мъже се включиха в ритуала, който привлече над 300 жители на селото. Отец Радослав Ваклин отслужи водосвет, след което хвърли кръста в ледените води на река Джубрена. Ниските температури и силният вятър, не уплсшиха участниците, които по стара българска традиция извиха хора в реката.

Print Friendly

7 Коментари на 9-класник от „Механото“ спаси кръста в Крайници

 1. Стига с тези неверни твърдения-играенето на хора във водите на реки на Богоявление, не е стара българска традиция -естествено ако под стара се разбира от преди повече от 100 години,ако е от около 20-30 може да е стара.Стар църковен ритуал е хвърлянето на кръста във водата.

 2. Димова, не те разбрах какво против имаш това или тази традиция !

  • Да се играят български хора е нещо прекрасно,но да се твърди последните години,че е стара българска традиция да се играят хора в реките на Богоявление, не е редно.Още по-странно беше ,че в Дупница след изваждането на кръста, пуснаха песента ,която възпява битката при Жабокрек.А точно след 9 септември 1944 година е забранено да се изпълнява НАИСТИНА стария български обичай -хвърляне на кръста във вода на Йордановден.Ако се интересувахте от български обичаи ,щяхте да знаете това,явно просто искате да опонирате.

 3. Абсолютно права е г-жа Димова, другото е простотия…

 4. жител на дупница // 08.01.2020 в 23:35 // Отговор

  Еми тогава според госпожа Димова ,нека оставиме по стар Български обичай мангалите да вадят кръста от реката и да вземат парите от попа и да ги гледаме тях по телевизията . Изглежда забравихте какво се случваше на Йордановден до преди 5-6 години когато се явиха тези Депнишки мъжаги и прогониха мангалите от обичая или и вие сте сте от тях ?

 5. Az ne vijdam ni6to lo60 I romi da iskat da xvanat Krista I te sa xora no nie balgarite ne im dave az imam sy4enizi romi I sa MNogo vaspitani I sa o4tivi

 6. жител на дупница // 16.01.2020 в 13:38 // Отговор

  ЕLENA , ти можеш ли да пишеш на Български език ?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien