81 пияни и дрогирани шофьори с присъди от съдът в Дупница през миналата година, 5 са жени

Районен съд – Дупница е приключил през 2020 година 83 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. От тях само по две дела производствата са прекратени – едното, поради смърт на обвиняемия, а при другото – съдът не е уважил направеното искане за одобряване на сключеното споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемия. Останалите 81 дела са приключили с осъдителни присъди /споразумения. Статистиката показва, че 76 от подсъдимите са мъже, а 5- жени.
Ефективни наказания „лишаване от свобода“ са получили 11 водачи на МПС, 9 от тях за повторно управление на МПС след употреба на алкохол и двама за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Максималният размер на наложените наказания е 10 месеца лишаване от свобода.
70 водачи на МПС са получили наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години. На някои от водачите, съдът е наложил и наказание „глоба“, в размер от 200- 500 лв. От тези 70 водачи на МПС, 63- ма са управлявали след употреба на алкохол, с концентрация над 1, 2 на хиляда- престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, а останалите седем водачи са извършили престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК- управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.
Наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от РС – Дупница през 2019 година, са били 118 или с 35 повече спрямо 2020 г. По 48 от тях, подсъдимите са били с обвинение за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien