74 години от най-черния ден за Дупница

Най-черната дата за Дупница в цялата история на града е днешната – 4 януари. Преди 74 години, над 108 англо-американски бомбардировачи изхвърлят над 150 бомби над мирното население в Дупница. Целта е била София, но гъста мъгла я спасява, Загиват повече от 60 човека, ранените са над 40, разрушени са множество сгради. Само останки остава от земеделската банка, пощата, ОУ „Евлоги Георгиев", военната болница, десетки къщи…. Още вечерта царица Йоанна пристига в града и донася

Александър Китанов

Александър Китанов

помощи, а на следващият ден присъства на опелото на загиналите в храм „Св. Георги Победоносец". За този най-черен ден в историята на града, разказа днес уредникът в Исторически музей-Дупница Александър Китанов пред паметната плоча на загиналите. "Сред убитите са и деца, както и бебе на една година", допълни историкът.

Пред паметната плоча се поклониха днес кметът на града инж.Методи Чимев, общественици и граждани. Своите спомени от бомбардировката разказа и Михаил Панчев. "На 20 метра от мен падна бомба в къщата на съседи. Загинаха всички с изключение на бащата. Трагедията бе голяма. При всяко пускане на сирните, тичахме със семейството си към бомбоубежището. Най-много са жертвите в последващите бомбардировки на Англия и САЩ в София, а касапницата в Дупница е втората, след това е Враца…", сподели Панчев.

IMG_0203 IMG_0204 439 438 437

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien