3 години без данъци и такси за родителите на новородените в Дупница, предлага кметът

Снимката е илюстративна.

Младите семейства, които ще стават родители да бъдат освобождавани от данък сгради и такса смет за период от 3 години, предвижда да внесе в Общински съвет-Дупница кметът инж.Методи Чимев. Той обоснова идеята с ниската раждаемост и с високата смъртност. 2016-а година бе отбелязана и като годината с най-ниска раждаемост въобще в страната. "Ще бъде входирано като извънредна докладна за разглеждане. Идеята ще претърпи надграждане, но полагаме някакви основи. Като кмет на една община, няма как да не съм притеснен от намаляването на раждаемостта. Затова решихме да предложим на Общински съвет някои мерки, за да стимулираме младите хора. Идеята е, всяко дете, което е с постоянен адрес община Дупница, неговите родители да не плащат за период от 3 години данък сгради и metodi-chimevтакса смет. Средно, това прави около 300 лева. В същото време, по селата ставките са по-ниски и затова там има и друго предимство – в рамките на една календарна година, да не се плаща такса за посещение на детската градина. Един присъствен ден е 1,70 лв, така че за една календарна година можете да пресметнете каква е сумата. По този начин създаваме предпоставки и за повече деца в забавачките по селата. Както казах, идеята ще претърпи промени, за да бъде надградена и очаквам идеи в тази насока от общинските съветници", допълни инж.Чимев.

Той коментира и темата със заложените средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, които са в размер на 15 000 лева и 5 хиляди остатък от предходната. Както е известно, вече 5-а година, Община Дупница подпомага с по 1500 лева такива семейства. "Досега няма отказано финансиране. Това е най-малкото, което можем да направиме. Ако има подадени документи, които надхвърлят предвидената сума, не се съмнявайте, че ще бъде направена корекция и помогнем. Длъжни сме не само от човека, но и от морална гледна точка", завърши градоначалникът.

Print Friendly

3 Коментари на 3 години без данъци и такси за родителите на новородените в Дупница, предлага кметът

  1. Дано бъде прието това решение.Пак ще има дискриминация.Нашите деца имат 2 деца,второто се роди 2016.Живеят при нас в апартамент с 3 стаи,нямат имот.Да ги изгоним на улицата ли.Преди години майка ми беше при нас и не и отпускаха помощи.Не я изхвърлих.Други се ползват от екстри.Това ли е демокрацията.Не я искам вече.

  2. уточнение // 25.01.2017 в 8:46 // Отговор

    Госпожо/г-не, всяко новородено дете се записва по адреса на личната карта на майката. Така че този имот, който е вписан в личния документ на майката се ползва от преференциите.

  3. Zashto vmesto tova ne se davat pari na nowoto semejstwo.Wse taq e

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien