24 съветници подкрепиха проекто-бюджета на Община Дупница. Вечерната пред сливане с Гимназия „Хр.Ботев“

С 24 гласа За Общински съвет-Дупница гласува проекто-бюджета за 2016 година. На днешното заседание на местния парламент, против бяха само 2-мата съветници от "Народен съюз" д-р Лорета Николова и Ивайло Шаламанов, както и 4-ма от БСП. Всички останали подкрепиха предложението на кмета Методи Чимев.

Темата бе разисквана по традиция доста дълго, но в крайна сметка параметрите бяха приети и ще влязат в сила, след утвърждаването на всички решения от днешната сесия от Областния управител, както е по закон.

Другата интересна тема бе свързана с бъдещето на Вечерната гимназия в Дупница. От няколко години тя е коментирана, че ще се закрива заради постоянно намаляващият брой на ученици. Тази година, бройката е рекордно ниска с едва 70 записали се в началото на тази учебна година за редовно обучение. С повече от 20 са намалели в сравнение с миналата година. Оказва се обаче, мнозина от тях са натрупали по над 200 отсъствия, тъй като имат или семейства, или пътуват или пък са работещи, обясни председателят на Комисията по образование в ОбС-Дупница Виолета Инкьова. "Почти ежедневно се търсят отсъстващите по телефона, изпращат им се писма, някои дори не се получават, посещават се по домовете", обяви още Инкьова.

Измислен е обаче вариантът да бъде спасена Вечерната, която все пак осигурява средно образование на дупничани. При сливане с Гимназия "Христо Ботев", то хем учителите ще запазят работата си, хем ще бъде осигурена възможността да се запази вечерното обучение. Очаква се окончателното решение по случая да се вземе на следващото заседание на ОбС, след което да бъде изпратено на Просветния министър, който със заповед да приеме варианта и го обнародва в Държвавен вестник. На практика, преминаването на Вечерната гимназия към "Христо Ботев" ще се случи за началото на новата учебна година.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien