192 797 $ са нужни за ремонта на „Тюрмето“ в Дупница, чака се отговор от Американското посолство

От 28 април влезе в сила издаденото разрешение за строеж от главния архитект на община Дупница Славка Петкова за ремонт на паметника на културата "Ески Джамия". То е на база изработения проект за ремонт и реставрация на емблематичната сграда в центъра на града. Разрешителното е за първи етап на ремонт включващ външни дейности по известната като "Тюрмето" сграда.
Причината за разрешителното е очакване на отговор от Посолството на САЩ в София, където Община Дупница кандидатства за финансиране по "Посланическия фонд за опазване на културното наследство" за 2017 година. Изготвянето на количествено стойностни сметки започна веднага, след като през месец ноември миналата година бе получено писмо от главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при Министерство на културата, с което се даде разрешение на Община Дупница да започне процедура по последващи ремонти на паметника на културата. Националните паметници на културата подлежат на сериозен контрол и реставрации и абсолютно всякакви ремонтни дейности се извършват само с изричното съгласие на културното министерство и то само от специализирани и chimevлицензирани за такива дейности фирми. Още от 2013 година стартира процедурата по искането на Община Дупница за разрешително за дейности по сградата, които се увенчаха с успех именно в края на миналата година.
"Имахме по-малко от 40 дни за подготовка на документите, но успяхме, тъй като крайният срок за входиране бе 2-и януари тази година. Общата прогнозна стойност е в размер на 192 797,90 долара, което включва цялостен ремонт, реставрация, дренаж, климатизиране и други, за да бъде един истински паметник на културата, а и да може да се използва по предназначение. Очакваме отговор и се надявам на положителен такъв. Казал съм, че няма да се откажем да търсим финансиране за ремонт, както чрез външно финансиране, а ако се наложи и с пари от бюджета на общината", коментира кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев.
Одобрените проекти от Фонда трябва да стартират от 30 септември тази година и да са приключили до 2019 година.

Print Friendly

1 Коментар на 192 797 $ са нужни за ремонта на „Тюрмето“ в Дупница, чака се отговор от Американското посолство

  1. Черквата Свети Никола до старите гробища спешно се нуждае от живото спасяваш ремонт, отвътре тя се разпада, положението е страшно и трябва спешно да се започне спасяването и. Отвън е боядисана, и заблуждава хората, че е ОК, отвътре се разпада и руши! Вместо това Общината ще ремонтира джамията и то с помощ от САЩ. Вижте съседна Македония, там също първо възстановяваха джамии с американски помощи, после…. знаете и виждате!
    Трябва да се спаси нашата черква Свети Никола!!! Събудете се!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien