130 депутати бутнаха ветото на президента за лекарствата

 Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, информира dnes.bg. Държавният глава оспори текстовете, които налагат административни ограничения пред износа на лекарства. 130 депутати подкрепиха отново текстовете от закона, а 55 бяха против. Измененията бяха защитени от мнозинството.

Според Тунджер Кържалиев от ДПС съсловните организации са твърдо зад промяната.

Поправките в закона са внесени от депутати от ДПС и БСП и целят да се ограничи паралелният износ, който води до дефицит на определени лекарства у нас. Вносителите целят механизъм за мониторинг на паралелния износ, който обаче да не наруши принципа за свободно движение на стоки и услуги в ЕС.

Паралелен износ на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, ще се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже с мотивирана заповед, стига да се установи, че този продукт е в ограничени количества у нас, предвиждат измененията.

Председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Нигяр Джафер от ДПС настоя, че през цялата минала година е имало липса на лекарства на нашия пазар заради паралелния износ.

„Оказва се, че количества на медикаменти, които трябва да стигнат за три месеца, се изчерпват за 10 дни. Причината е в това, че е извършен паралелен износ”, настоя тя.

По думите й тези медикаменти са били за лечение на много болести, сред които психични заболявания, бронхиална астма, диабет. Имало дори проблем със снабдяването на инсулин.

Д-р Джафер коментира, че е доста странно съвпадението между становищата на Асоциацията на паралелните вносители в България с подобна асоциация в Германия и с мотивите на президентското вето.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien