110 години история разказа с песни и танци ОУ ”Христаки Павлович”, гр. Дупница (СНИМКИ)

110-годишнината от основаването на ОУ ”Христаки Павлович” отбелязаха учениците и учителите на най-старото учебно заведение в Дупница с впечатляващ концерт в салона на Общински драматичен театър „Невена Коканова”. Препълненият салон едва събра всички настоящи и бивши учители и ученици, уважили празничния концерт. Главен специалист образование към Община Дупница Тодор Петков прочете приветствен адрес и поднесе подаръци от името на и.д. кмет на Общината Олга Китанова. Специални гости на тържеството бяха Ели Костадинова, експерт по български език и литература към РИО на МОН, гр.Кюстендил, директори на учебни заведения от Дупница и региона, бивши и настоящи учители и ученици на училището, както и много родители.

„В навечерието на Деня на народните будители, 110-годишнината на нашето учебно заведение ни доближава до онази възраст, наречена зрялост. Тя ни зарежда с енергия и ни задължава да усетим училището като светилник и институция в трите кита на историческото време – минало, настояще и бъдеще. Защото всяко едно поколение, всяка една личност са оставили по нещо от себе си в духа на училището”, каза в приветственото си слово директорката Антоанета Николова. Тя подчерта, че за учениците и учителите е гордост и привилегия да продължават делото на хилядите дупничани, прекрачили прага на родното училище, което се гордее, че е дало първите стъпки към просвета и наука за изтъкнати личности като акад.Илчо Димитров, историк, бивш министър на образованието и ректор на Софийски университет, арх. Асен Пилев, бивш кмет на Община Дупница, доц.Развигор Тодоров, проф.Ризванов и десетки доказани в своята област лекари, учители, компютърни програмисти и др. В духа на възрожденското училище, последните 10 години учителската колегия от ОУ ”Христаки Павлович” работи за развиване на естествените заложби на учениците. „Творчеството в нашето училище върви ръка заръка със знанието. Горди сме с постиженията на нашите възпитаници в спорта, музиката и изкуството”, каза още Антоанета Николова, като подчерта заслугите на колегите й за развиването на извънкласните дейности чрез клубове, кръжоци, фолклорни и вокални формации и редица европейски проекти. Високите отличия от различни фестивали и конкурси възпитаниците на училището защитиха и с изявите си по време на празничния концерт.

Препълненият театрален салон се огласи от аплодисменти при изпълненията на народни и популярни песни на настоящите възпитаници – Теменужка Венциславова, Георги Томов, Десислава Лозанова, Славчо Андонов, Асен Христов, Мария Василева, Антония, Мирела и др.

Аплодисменти съпътстваха изпълненията и на клуб „Хороводец”, който в последните години със съдействието на читалище „Пенчо Славейков” донесе редица отличия от престижни фолклорни фестивали и конкурси. Залата се изправи на крака и при изпълненията на бившите възпитаници Мартин и Наталия. Гвоздеят на програмата беше танцова композиция под съпровода на руски цигански романс, в който се включиха учителките Лора Делибатова, Таня Николова и Силвана Христова. Кулминацията на тържество дойде при изпълнението на „Моя страна, моя България” на „талантът на България” и бивш възпитани на училището Томас Томов. На финала Антоанета Николова изказа специални благодарности за учителките Лора Делибалтова, Таня Николова и Силвана Христова, както и на водещите Ани и Дейвид от 6-и клас за всеотдайната им работа при подготовката на юбилея.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien